NIEUWS

Legionella: bij herstart scholen waterleidingen doorspoelen!

Het is nodig om net als aan het einde van een vakantieperiode voor de herstart van de scholen de waterleidingen in de gebouwen door te spoelen. Dit om besmetting met de legionellabacterie te voorkomen.Legionella is een bacterie die zich kan vormen in stilstaand leidingwater. De bacterie kan de luchtwegen infecteren. Dan kan de legionellaziekte ontstaan. Dat is een ernstige vorm van longontsteking.

Drinkwaterbedrijven adviseren om de leidingen door te spoelen als het water langer dan een week niet is gebruikt. Volg hierbij de volgende stappen, om efficiënt en veilig te werk te gaan:
• Spoel allereerst de toiletten een keer door. Op deze manier ververst u al een groot deel van het water in de leidingen.
• Open alle koude en warmen kranen. Laat ze een minuut rustig doorstromen.
• Spoel ten slotte de eventuele douches door. Houd de sproeikop onder water en leg een doek over de emmer. Zo voorkomt u waternevel, zodat u het risico op het binnenkrijgen van de legionellabacterie minimaliseert.

De legionellabacterie gaat dood in heet water. Daarom is het verstandig om bijvoorbeeld boilers altijd aan te laten staan op een temperatuur van minimaal 60 graden.Voor legionella zijn geen aanvullende acties nodig. Wel is het op basis van de normen uit de NEN1006- leidingwaterinstallaties nodig het leidingwater te verversen voor gebruik.

Bron: vosabb.nl

Nieuws
MEER NIEUWSBERICHTEN
08-09-2020 Servicedocument funderend onderwijs coronavirus COVID-19 beschikbaar 30-06-2020 Zorgarrangeurs in het kader van zorg in onderwijstijd
25-06-2020 Beantwoording Kamervragen over veilig werken in coronatijd 25-06-2020 Protocollen Corona
11-06-2020 Handreiking Arbomaatregelen Zwangerschap & Werk 22-04-2020 Uitgangspunten voor opening scholen primair onderwijs en kinderopvang
22-04-2020 Handreiking gedragscode (on)gewenste omgangsvormen 19-04-2020 Legionella: bij herstart scholen waterleidingen doorspoelen!
Vorige   Volgende
PO-RaadAlgemene Vereniging SchoolleidersAlgemene OnderwijsbondCNV OnderwijsCentrale van Middelbare en Hogere FunctionarissenVervangingsfonds